Aarhus' historie

Aarhus er en af nordens ældste byer, men er i dag en af de yngste på grund af aarhusianernes gennemsnitsalder, som igen skyldes det rige studieliv i byen. Aarhus er nemlig en studieby, som har en historie, der allerede begyndte da vikingerne brugte byens placering til at etablere datidens Aros.

I dag kan du finde mange beviser på Aarhus' rige historie rundt om i byen.

Aarhus' oprindelse

Udgravninger viser at Aarhus er opstået omkring år 770 af vikingerne, hvor byens placering omkring hav og å har spillet en central rolle.

Der er løbet meget vand gennem Aarhus Å siden dengang, og Aarhus er i dag en by med over 300.000 indbyggere. Byen emmer af liv og udvikler sig hele tiden.

Aarhus' historie

Byens historie

Aarhus er smukt placeret i et typisk østjysk landskab i en grøn dal omkranset af skov og strand. 

Vikingeliv i Aarhus

Aarhus blev grundlagt i vikingetiden, og vi kan stadig finde spor af de mennesker, som valgte at slå sig ned ved Aarhus Å’s munding.

Gamle gadenavne som Volden og Graven siger noget om byens begrænsning. Det var her vikingebyen havde et bomærke for at beskytte sig mod fjender.

 
Et af de bedste steder at besøge for at få et indtryk af Aarhus oprindelige størrelse, placering og tidlige udvikling er Vikingemuseet, som ligger i kælderen hos Nordea Bank på Clemens Torv.
 
Det er ikke forkert at sige, at Aarhus’ dåbsattest ligger i denne kælder. Da man gravede ud til bygningen, fandt man mange ting og spor fra vikingetiden ligesom udgravninger på Store Torv har givet mange informationer om byen i vikingetiden.
Museums Kopi Smykker

Museums Kopi Smykker

Museums Kopi Smykker fremstiller autentiske reproduktioner af smykker fra oldtiden hovedsageligt fra de skandinaviske lande

Det gamle Aarhus

Aarhus har mange historiske kvarterer, som er en integreret del af de moderne dele af byen.

Latinerkvarteret og Møllestien skiller sig ud med toppede brosten og smukke huse, der er præget af ældre arkitektur. Her er en afslappet og lidt mystisk stemning, som du kun kan opleve ved selv at besøge dem.

Latinerkvarteret i Aarhus

Byens gamle kvarterer

Latinerkvarteret er det ældst bevarede kvarter i Aarhus, og opstod i slutningen af 1400-tallet. Her kan du finde designertøj og brugskunst til individualister i byens gamle kvarter.

Mød Aarhus på museum

Aarhus har en utrolig spændende historie, som har udviklet sig rigtig meget hen over tiden. Mange af disse billeder og historier er gemt og skildret, og kan opleves i Museum Aarhus i Den Gamle By.

 

Aarhus Story - stort underjordisk projekt på vej...

Netop nu arbejdes der på et nyt underjordisk museum under Den Gamle By, som bliver fortællingen om Aarhus' historie med fokus på Aarhus, men som også bliver den kronologiske rygrad i hele Den Gamle Bys store fortælling om livet i Danmark gennem tiderne.

Læs mere

Aarhus Fortæller

Aarhus Fortæller

Oplev for første gang en samlet udstilling om Aarhus, helt fra vikingetiden og frem til idag. Oplev middelalderens påvirkning på Aarhus og tag på en tidsrejse, som giver dig et rigtig godt indblik af byen op gennem tiderne.

Borgmestergården i Den Gamle By

Aarhus ruten...

I Den Gamle By kan du opleve nogle af de gamle huse, der oprindeligt stod i Aarhus.

Renæssancegården fra 1593, Borgmestergården fra 1597, Aarhus Mølle fra 1600-1700 tallet og flere andre. Husene er meget nøjsomt og professionelt blevet taget ned på det oprindelige sted og efterfølgende genopbygget i Den Gamle By, så de her fremstår helt, som de gjorde dengang.

Kirker i Aarhus

I Aarhus er der mulighed for at følge udviklingen inden for kirkebyggeri gennem 1000 år.

Byen har både gamle og moderne kirker, hvor de sidste primært er et resultat af byens vækst.

Kirkerne er opført i mange forskellige byggestile, og du kan derfor opleve lidt af hvert i Aarhus' kirker.

Kirkelivet i Aarhus

Aarhus Domkirke

Aarhus Domkirke

Aarhus Domkirke er rekordindehaver i Danmark på mange områder: Det er den længste kirke, den har flest kalkmalerier og det største orgel, og så har den en trefløjet altertavle, som regnes for Danmarks kunstnerisk største middelalderklenodie. Derudover er kirken også Aarhus' højeste bygning

Vor Frue Kirke i Aarhus

Vor Frue Kirke

Vor Frue Kirke indeholder tre kirkerum: det store centrale kirkerum, Kryptkirken og Klosterkirken. Kryptkirken er Aarhus' ældste fra 1060 og har nordens ældste hvælvede rum

Del denne side