Rådhustorvet i Randers

Randers - gammel købstad i smuk natur

Foto: VisitRanders

I skal besøge Randers, hvis I gerne vil kombinere smukke naturoplevelser med hyggelige oplevelser i en af Danmarks ældste købstæder. Hvis I f.eks. gerne vil nyde udsigten fra en kano på Gudenåen – eller fra brostenene på Danmarks ældste gågade, Houmeden.

? Af Kristian Kajhøj
Lokale guider i Randers

Kristian Kajhøj lokal i Randers
Foto: Alexander Håkansson

Jeg elsker, at Randers har både byen og naturen – og at de to er forbundet af den blå bro. Det er en af mine favoritter og et ikonisk varemærke for byen her ved fjorden. Udsigten giver et fantastisk panoramisk billede af den dobbelthed af by og natur, som Randers er kendt for.

Hvor får vi den smukkeste naturoplevelse? 

Start ved Naturcenteret ved Gudenåen. Jeg er opvokset på landet, og jeg nyder, at naturen i Randers kun er et stenkast væk fra centrum. Naturcenteret er for alle og tilbyder en masse skønne aktiviteter, hvor I kan blive klogere på både planter og dyr. Der er også et udkigstårn ved Gudenåen, hvor I kan få en skøn udsigt over de lokale enge. Eller I kan udforske naturstierne, der strækker sig langs med Gudenåen.

Hvor kan vi opleve den lokale stemning i byen? 

Randers er generelt en by, hvor de lokale altid tager godt og varmt imod dig. Men hvis I gerne vil mærke den kreative stemning, som virkelig kendetegner byen for mig, anbefaler jeg et besøg på Café Von Hatten i Von Hattenstræde, som er Danmarks ældste frivilligdrevet spillested. De har den skønneste baggård, hvor alle er velkomne, og det er et sted, hvor man sagtens kan medbringe både blebørn og velopdragne husdyr. Jeg har selv været bartender dernede og kan garantere jer for, at det er det et af de bedste steder i byen at få en intim musikoplevelse! 

Hvor kan vi opleve købstadens historiske charme? 

I skal helt sikkert lægge vejen forbi Houmeden, som er Danmarks ældste gågade. Jeg har altid været stor beundrer af den arkitektoniske mangfoldighed, der er i Randers – det er noget, jeg ofte søger langt efter at finde, når jeg selv er på ferie. 

Her i Houmeden (og i resten af centrum) kan man se, hvordan gamle bindingsværkshuse står i harmonisk kontrast til de nye byggerier, og på gadeplan finder man både caféer og butikker. Det er virkelig charmerende. Her ligger også Helligåndshuset, hvor Steen Steensen Blicher og Henrik Pontoppidan har været elever. De er i øvrigt også hovedpersonerne i en gratis lydvandring, som man kan tage fra Sct. Mortens Kirke, der ligger lige om hjørnet. 

Er der et sted der har helt særlig betydning for dig? 

Hele området omkring Jens Otto Krags Plads – opkaldt efter den tidligere statsminister, som også står afbilledet i byste foran sit barndomshjem. Her er både grønne og grå arealer til fri afbenyttelse, og her ligger mit favoritkulturhus Underværket, hvor man kan finde alt fra skrædder til keramik, teater og musik. Her finder I også min yndlingscafé Café Jens Otto. Deres indretning får mig altid til at føle, at jeg befinder mig i en lille fransk landsby, og menuen er uden sammenligning! 
 
Hvis I er eventyrlystne, kan I tage ud forbi Klatreparken ved Fladbro, hvor I kan se naturen fra et fugleperspektiv, når I hopper rundt oppe i trækronerne, og skulle det regne kan I tage op i Klatreautomaten, hvor I får samme oplevelse men indendørs.  

5 starttips til turen

 

  1. Påklædning: Husk, at pakke det fornuftige fodtøj - særligt når I bevæger jer ud i naturområderne.

  2. Parkering: I P-Huset på Fischersgade kan I parkere nemt og bekvemt i byen. Det er betalingsparkering – herfra har I kun et minuts gang til centrum af byen. Det er også muligt at parkere ved Vestervold, hvor det er gratis, men I har lidt flere minutters gang til byens butikker.

  3. Overnatning: Hvis I vil bo i hjertet af byen og i virkelig smukke omgivelser, vil jeg anbefale Hotel Randers. Vil I hellere bo midt i naturen, men stadig et stenkast fra byen er Randers City Camp et virkelig godt, lækkert og hyggeligt bud. Her er I stadig kun 10 minutter i bil fra centrum.

  4. Oplevelser på budget: Randers byder på flere oplevelser, som du kan nyde uden at kaste en masse penge efter det. F.eks. er indgangen til Museum Østjylland og Randers Kunstmuseum ganske gratis. Jeg kan også anbefale Øster Bjerregrav Aktivitetspark og lydvandringen “Hemmeligheden om Randers”, som starter foran Sct. Mortens Kirke (og er fortalt af Bodil Jørgensen).

  5. Fun fact: I Randers har vi det eneste Graceland - dog kaldet "Memphis Mansion" (Elvis' hjem), som er bygget uden for USA. Selve huset er virkelig et besøg værd - uanset om man elsker Elvis eller ej.