Gå til indhold
©  Foto:

Museet på Gl. Rye Mølle

Museet på Gl. Rye Mølle ligger på en bakketop i Gl. Rye, hvorfra der er storslået udsigt over skove og lyngbakker. Der er også flere vandrestier i området, som udgår fra museet.

Museet er lukket i vinterhalvåret og åbner igen i maj. Der kan dog aftales besøg uden for fast åbningstid.

Museet på Gl. Rye Mølle er et lokalmuseum, som søger at belyse Gl. Rye- og Himmelbjerg-egnens kulturhistorie.

Hollandsk mølle og træskomageri

Museets vartegn er Gl. Rye Mølle, en hollandsk vindmølle fra 1872, som fremstår med sin oprindelige indretning og sit inventar bevaret. I museets udstillinger fortælles om møllens historie og funktion, ligesom træskomageriets store betydning for Gl. Rye-egnen fremhæves.

Der fortælles også om egnens forhistorie, middelalderens Rye, skelettet ”Petrine”, renæssancens glasfremstilling i Glarbo, Himmelbjerg-souvenirs og om krigens år med fokus på flyvepladsen og den store flygtningelejr ved Salten Langsø.

Lokalhistoriske film og levende museumsdage

Efter restaurering af en dieselmotor, som fra 1931 drev møllens savværk, findes i dag også et autentisk, historisk savværksmiljø på Gl. Rye Mølle. I museets ”biograf” kan man se lokalhistoriske film.

Året igennem arbejder et antal frivillige ved en række ”levende museumsdage”. Der hugges træsko og vises andre håndværk, der saves træ i savværket, og møllen arbejder, når vinden tillader det.

#glryemølle #visitskanderborg #visitaarhusregionen

Share your moments with us: