Venskaber gennem frivillighed

Krydstogtværtskabet har bragt Hans Bjerre Madsen og Henning Pedersen sammen. Efter 30 års bekendtskab mødtes de tilfældigt som frivillige ved Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, og venskabet blomstrede.

Af Emilie Lykke Nielsen
Tilbage i 2015 påbegyndte et projekt, hvor frivillige skulle tage imod de mange ankomne krydstogtgæster til Aarhus havn. Blandt de frivillige var Hans og Henning.
   ”Det er lidt sjovt, for dengang kendte vi godt hinanden. Vi havde hver især meldt os til, men det fandt vi først ud af, da vi mødtes til det første møde,” forklarer 70-årige Hans. Siden da har de mange oplevelser som frivillig udviklet sig til et venskab mellem de to seniorer:
   ”Vi er kommet tættere på hinanden,” forklarer Hans.   
   De to glade ReThinkers er heller i tvivl om, hvorfor de fungerer så godt sammen:
   ”Vi har samme humor,” siger Henning, og Hans fortsætter:
   ”Positiv mobning kan man sige,” hvorefter de begge griner.

Indhold i tilværelsen
Som frivillige har de to venner haft mange oplevelser sammen især i rollen som krydstogtværter. Her fik de mulighed for at hjælpe krydstogtgæster i byen og mødte en masse mennesker:
   ”Vi oplevede, at seks unge mennesker kom hen, og spurgte os grinende om, hvad meningen med livet er. Så sagde vi, at det var, når man som pensionist kunne få lov til at hjælpe folk rundt i byen og specielt sådan nogle som dem.” Henning slår over i en mere alvorlig tone og understreger:  
   ”Det er faktisk essensen af at være frivillig. Det giver indhold i tilværelsen.” Hans er enig med Henning:
   ”Jeg gik på pension, og det at være frivillig har virkelig fyldt et tomrum ud.”

Fortsætter som krydstogtværter
Hans og Hennings mange gode oplevelser har blandt andet foregået i frivillighuset GeLinde, hvor de frivillige ReThinkers har til huse. Her mødes de før og efter opgaver og til socialt samvær.
   De to ReThinkers sætter pris på venskabet, selvom det er lidt svært at sætte ord på, hvad det har betydet for dem:
   ”Det er ikke noget, man går og tænker over, men jeg synes bare, at vores venskab fungerer. Vi er med til en del aktiviteter sammen, og nu bor vi ikke så langt fra hinanden, så vi følges også ad, og det er også hyggeligt” fortæller Hans. Og de to venner er ikke i tvivl om, at de skal fortsætte sammen efter 2017:
   ”Vi fortsætter med at være krydstogtværter. Så længe vi gider, og så længe vi kan. Men vi bliver jo også ældre, det ved du godt,” siger Hans henvendt til Henning, mens de begge griner.

Del denne side

Har du brug for frivillige?

Har du brug for frivillige ReThinkers, er du altid velkommen til at rette henvendelser til os på rethinkers@..., hvis du overvejer at knytte frivillige til dit arrangement eller ønsker at få spredt budskabet til potentielt flere frivillige.

Læs mere