VisitAarhus

Sol over Moesgaard

Sommerens altoverskyggende tema på Moesgaard Museum er ’sol’ med udgangspunkt i bronzealderens soldyrkelse. 

Udendørs- og indendørsaktiviteter i sommerferien

På Moesgaard Museum kigger man i løbet af sommeren tilbage i tiden og ser på, hvordan mennesket til alle tider har forsøgt at påvirke solen, kosmos og klimaet. Hver dag fra 5. juli til og med 1. september er der soltegnsværksted for børn, og der genopføres tusind år gamle solritualer på museets tag.

Soltegnsværksted for børn

I værkstedet er børn og voksne sammen om at skabe rituelle soltegn efter forbillede fra konkrete bronzealderfund. Soltegnene kan bruges i solritualet, der foregår på museets tag kl. 14.00, og kan efterfølgende tages med hjem.

Det koster 50 kr. per barn at deltage, og børn skal være i følgeskab med en voksen. Soltegnsværkstedet foregår hver dag indtil 13. august + 24. august fra kl. 11.00-13.00.

Solritual: Solens rejse på taget

I bronzealderen dyrkede man solen som helligdom og udførte en række ritualer for at sikre dens færd over himlen og genkomst næste morgen. Gæster på Moesgaard kan hele sommeren være med til at genskabe solens rejse over himlen med et solritual på taget af museet.

Solritualet starter med kort formidling om bronzealderens solkult og de nyeste fund. Herefter kan børn, der har lavet soltegn være med til at hjælpe med at flytte solvognen på taget. Man må også gerne deltage i ritualet, selvom man ikke har lavet et soltegn.

Solritualet foregår hver dag til og med 19. august + 24. august, og arrangementet er gratis.

Solkulter forener mange kulturer

Hvordan hænger solkult fra Ægypten, Mexico, Indien og Amazonas sammen med den danske bronzealder, og solvognen fra Trundholm Mose og himmelskiven fra Nebra med vores midsommerfester i dag. Hver dag gives der et kort oplæg om solkulter fra hele verden, hvor man kan få et indblik i, hvad har de til fælles, og hvor de adskiller sig.

Oplægget foregår hver dag til og med 19. august + 24. august kl. 14.20-14.35 og er gratis.

Helleristninger på Moesgaards tag

Moesgaards tag og landskabet omkring museet bliver i juli tegnet op med kæmpestore helleristninger. Efter modellen af ægte helleristninger, tegnes der med hvidt materiale kæmpestore helleristninger i landskabet. Kom og oplev effekten både på afstand og tæt på.

Oplev helleristninger på Moesgaards tag frem til 1. september

Gratis entré for børn til Moesgaard Museum

Moesgaard Museum har åbent alle dage i sommerferien med et væld af aktiviteter for hele familien. Bemærk, at børn og unge mellem 0 og 17 år kommer gratis på Moesgaard Museum.

#moesgaardmuseum #visitaarhus #visitaarhusregionen