Grænsen er nået på Dansk Plakatmuseum

På Dansk Plakatmuseum kan du fra den 11. februar opleve plakater fra tiden omkring grænsedragningen i Slesvig i 1920. Plakaterne giver to perspektiver på afstemningen - den dansksindede og den pro-tyske.

I 2020 er det 100 år siden, at afstemningen om den dansk-tyske grænses placering fandt sted. I den anledning viser Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By en udstilling med fokus på de plakater, som blev udført i forbindelse med afstemningen. 

En tidslomme af følelser og identitet

For alle plakaterne gælder det, at de er voldsomt ekspressive og i høj grad spiller på følelserne for at påvirke den befolkning, som skal stemme, og det er tydeligt, at der står meget på spil både identitetsmæssigt og økonomisk. Med plakaterne som kilde kommer du tæt på begivenhederne, argumenterne, bekymringerne og forhåbningerne fra dengang. Du falder ned i en tidslomme, der bringer os ind på livet af datidens vælgere og deres verdenssyn.

Også plakater fra andre grænsedragninger

For at sætte materialet i perspektiv både historisk og grafisk er der også medtaget 27 plakater fra andre grænsedragninger i Europa efter 1. Verdenskrig. Plakaterne stammer fra Tyskland, Østrig, Polen, Ungarn og Jugoslavien. Disse plakater er mere blodige og voldsomme i deres retorik, både hvad angår tekst og billeder, og man mærker klart, at grænsedragningen mellem Danmark og Tyskland var anderledes fredelig.

Udstillingen kan opleves frem til den 31. december 2020.

#danskplakatmuseum #visitaarhus #visitaarhusregionen