VisitAarhus

After The Apocalypse på Moesgaard Museum

På Moesgaard Museum er der mulighed for at dykke ned i historien. På særudstillingen "After The Apocalypse" kan du blive klogere på katastrofen, der ramte dele af det europæiske kontinent, da en vulkan gik i udbrud for 13.000 år siden.

Klima, natur og samfund

Baggrunden for udstillingen er et fireårigt forskningsprojekt om vulkanudbruddet. Udstillingen præsenterer projektets resultater, som har givet nyt indblik i udbruddet selv, samt indblik i hvordan udbruddet og dets nedfald af aske over Europa påvirkede datidens klima, natur og samfund. 

En udstilling om både Science og Science Fiction

I udstillingen konfronteres gæster med både fortid og fremtid: Først tages man 13.000 år tilbage og bliver klogere på videnskaben bag Laacher See-udbruddet. Igennem de arkæologiske fund kommer man som gæst tæt på udbruddet: Hvordan blev udbruddet oplevet, og hvordan påvirkede det datidens mennesker? I udstillingens anden del lader vi udbruddet ske igen i et tankeeksperiment, der minder om science fiction. Året er 2100 og i et scenario, der ligner vores moderne samfund, spørger udstillingen: Hvordan ville et lignende udbrud påvirke os?

Apokalypsen som motor

Laacher See-udbruddet for 13.000 år siden medførte uro og omvæltninger for de berørte mennesker, men skabte også grobund for en kulturel opblomstring i Sydskandinavien. Ekstreme hændelser – vulkanudbrud, stormfloder, pandemier – giver anledning til eftertanke og skubber ofte gang i en samfundsudvikling. I en verden plaget af klimaændringer, biodiversitetstab, migration og politisk strid kan spejlet til fortiden bruges til at spå om fremtiden – og måske til at være bedre forberedt på de ekstreme hændelser, som kan komme til at ske? 

#moesgaardmuseum #visitaarhus #visitaarhusregionen