2. verdenskrig

2. verdenskrig

Tyskerne var aktive over det meste af landet. Også i det vi nu til dags betegner som Region Midtjylland. Tager man turen fra vest til øst, tværs over Jylland støder man undervejs på steder der vidner om - og beskæftiger sig med - besættelsesmagtens tilstedeværelse. Besøger og udforsker man disse nærmere, det være sig museer, mindesmærker eller monumenter i beton og stål, opdager man hurtigt at fortiden gemmer på masser af både spændende, skræmmende og - for vore generationer - stadig vedkommende historier.

Silkeborg Bunkermuseum

På strækningen fra Nordkap til Biscayen lurede truslen om en mulig allieret landgang. Således også på den jyske vestkyst. Derfor lod tyskerne opføre en lang række forsvarsværker som del af Hitlers Atlantvold. Bunkere blev bygget i tusindtal. Og kanoner og radarstationer opstillet langs stranden. Ved Houvig findes resterne stadig af ”Ringelnatter” og ”Kryle”, tilsammen også kendt som Houvig-fæstningen, et stort radaranlæg for ”Luftwaffe” og - for hæren – kystartilleribatteri 5./HKAR 180.

”Flyvergraven” ved Hemmet. Den tyske værnemagts hovedkvarter ved Silkeborg Bad. Mindestenen ved Skæring Hede, opstillet for de 5 østjyske modstandsfolk, der havde deltaget i jernbanesabotagen ved Langå-broerne, og for digterpræsten fra Vedersø, Kaj Munk - alle henrettet af tyskerne. Kommandobunkerne i Skanderborg Dyrehave, hovedkvarter for ”Luftwaffe” i Danmark under krigen. Gl. Rye Mølle med de tyske flygtninge.Hver for sig - og samlet set - vidnesbyrd om 2. verdenskrig i det midtjyske. Til lands, til vands og i luften.

Ringkøbing-Skjern Museum

Del denne side

Andre kulturruter ...

Kulturruter i Danmark

Hurtigt overblik

2. Verdenskrig

Læs mere om museerne og dyk ned i historierne nedenfor

Ringkøbing-Skjern Museum

Ringkøbing-Skjern Museum

På Ringkøbing-Skjern Museum kan du opleve historien der, hvor den foregik.